2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat

Az ökoszisztémák helyreállítása nem csak a klímaváltozás kezelésére – gondoljunk csak az erdők megóvásával és gyarapításával megkötött szén-dioxidra – kínál természetalapú megoldást, de a biológiai sokféleség megőrzését és a helyi közösségeket tápláló erőforrások fennmaradását is segíti. De milyen tevékenységek tartoznak a helyreállítás körébe?

A glasgow-i klímacsúcson 135 ország írt alá megállapodást arról, hogy 2030-ig megállítják, sőt visszafordítják a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajeróziót – idézi fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közleménye.

Ahhoz, hogy az ehhez hasonló ígéretek, így például az ökoszisztéma-helyreállítás évtizede vagy éppen a 350 millió hektár károsodott erdei élőhely helyreállítását megcélzó Bonni kihívás (Bonn Challenge) sikerrel járjanak, az élőhelyek kezelésével kapcsolatos intézkedéseknek tervezhetőnek, a megvalósításuknak pedig ellenőrizhetőnek kell lenniük.

Ezt segíti elő a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértők részvételével összeállított tipológiája, amely a Föld valamennyi szárazföldi élőhelytípusa esetében sorra veszi a helyreállítás lehetséges módszereit.

A 35 szakértő útmutatásai szerint kialakított tipológia  (IUCN Restoration Intervention Typology for Terrestrial Ecosystems [RITTE]) beépítésre kerül a szervezet korábban kidolgozott Helyreállítási barométerébe, amely szintén a természetes élőhelyekkel kapcsolatos erőfeszítések eredményeinek monitorozására szolgál.

A tipológia a szárazföldi élőhelyek – sivatagok és félsivatagok, erdőségek, szavannák, gyepek, tavak és mezőgazdasági területek stb. – esetében veszi sorra a passzív és aktív helyreállítás lehetséges eljárásait a zavarás megszüntetésétől a regenerálódást támogató természetes vagy mesterséges beavatkozásokig, annak érdekében, hogy a helyreállítási projektek kidolgozása átgondoltabb legyen, és valóban hozzájáruljanak a globális környezetvédelmi törekvések megvalósításához.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: iucn.org
Vissza
Hírfolyam