2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idegenhonos fajok óriási kárt okozhatnak Ausztrália ősi élővilágában

Egy új felmérés szerint Ausztrália veszélyeztetett növény- és állatfajainak, valamint élőhelyeinek több mint 80 százalékára hatással vannak az idegenhonos fajok.

Példátlan mértékű kihalási hullám várhat Ausztrália őshonos állatfajaira 2050-re az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és az invazív fajokkal foglalkozó központ Center for Invasive Species Solutions (CISS) jelentése szerint, mely az invazív fajoknak az ausztrál őshonos fajokra kifejtett hatását vizsgálta.

„Kulcsfontosságú a sürgős, határozott és koordinált fellépés az invazív fajok megállítása érdekében, hogy megvédhessük a különleges, pótolhatatlan állat- és növényfajokat, és Ausztráliának ebben nagy múltja van” – fogalmazott Andy Sheppard, a CSIRO jelentésének társszerzője.

Az invazív fajok jelentős szerepet játszottak 79 Ausztráliában honos állat- és növényfaj eltűnésében az európai telepesek érkezése óta.

Fotó: pexels.com/Ethan Brooke

A becslések szerint Ausztrália 390 milliárd ausztrál dollárt költött az 1960-as évek óta az idegenhonos fajok okozta károk orvoslására. Jelenleg évente 25 milliárd dollárt fordítanak erre.

Sheppard közölte, igazi nemzeti tervre van szükség Ausztrália sokszínű vadvilágának megmentéséhez. Az Ausztráliában élő fajok több mint 70 százaléka sehol másutt nem található meg.

„A megelőzés sokkal olcsóbb és sokkal hatásosabb, mint a kártevők és gyomok megfékezése, miután már megtelepedtek” – véli a szakember.

A legkártékonyabb invazív fajok a jelentés szerint a nyulak, vadmacskák, disznók, rókák és varangyok.

Az idegenhonos fajok jelentette veszélyt tovább fokozza a klímaváltozás, a természeti katasztrófák további lehetőséget teremtenek a vadon élő állatoknak a terjedésre.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam