2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres Kambodzsa nemzeti hüllőjének fajmegmentő programja (videóval)

Egy súlyosan veszélyeztetett faj, a királyi teknős 51 fogságban kiköltött és felnevelt egyedét engedték szabadon a múlt héten Kambodzsában. A 31 nőstényt és 20 hímet mikrochippel és akusztikus jeladóval felszerelve helyezték ki a Sre Ambel folyóba, hogy a jövőben minden egyes példány életét nyomon követhessék. 

A Wildlife Conservation Society (WCS) természetvédelmi szervezet bejelentése szerint a teknősök 6–16 évesek, a tojásokat, amelyekből kikeltek, 2006 és 2015 között gyűjtötték be a Sre Ambel és Kampong Leu folyók menti fészkekből Koh Kong és Preah Sihanouk tartományokban.

A tojásokat a Koh Kong Hüllőmentő Központban költötték ki, ott nevelték és készítették fel őket a vadonban való életre is. 2015 óta hatodik alkalommal engedtek szabadon fogságban nevelt királyi teknősöket a Sre Ambel folyórendszerben, összesen már 147 állatot.

A déli Batagur-teknősként is ismert királyi teknős egyike a világ 25 legveszélyeztetettebb édesvízi és szárazföldi teknősének. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik. Megmentésének programját az Európai Unió finanszírozza.

A királyi teknős onnan kapta előkelő nevét, hogy a történelmi időkben csak a kambodzsai uralkodói család tagjai fogyaszthatták tojásait. Egészen 2000-ig úgy vélték, hogy a faj kihalt Kambodzsában, ekkor azonban egy kisebb populációt fedeztek fel a Sre Ambel folyóban. 2005-ben Kambodzsa nemzeti hüllőjévé nyilvánították az állatot.

A faj újrafelfedezése óta a helyi halászati hatóság és a WCS együtt dolgozik, hogy megóvják a kipusztulástól. Erőfeszítéseikbe bevonják a helyi lakosságot is, hogy csökkentsék a vadorzás veszélyét.

A szaporítási program kezdete óta először 2011-ben már olyan fészkeket is találtak, amelyeket fogságban nevelt teknősök raktak a vadonban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam