2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új együttműködésnek köszönhetően a gyermekvédelemben élők is elsajátíthatják a tudatos állattartás alapjait

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek állatvédelmi szemléletformálását, valamint a felelős állattartással kapcsolatos ismeretei szélesítését célzó együttműködési megállapodást írt alá Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa; Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Ovádi Péter miniszteri biztos felidézte, hogy a kormány februárban online állatvédelmi konzultációt indított, amelyben 262 ezren mondták el véleményüket. Az eredmények közül kiemelte: a konzultáció kitöltőinek több mint 99 százaléka egyetértett, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyerekkorban (óvodai, iskolai közösségben) el kell kezdeni.

A miniszteri biztos köszönetét fejezte ki, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen megalakult az Állatvédelmi Központ.

A tudásközpont létrejöttét dicsérve Ovádi Péter kiemelte: képzett szakemberek és jó oktatási anyagok kellenek.

Czibik Norbert örömét fejezte ki, amiért olyan programnak lehetnek részesei, amellyel „mindenki nyer”: a gyermek- és az állatvédelem is. A főigazgató elmondta: állami intézményükben csaknem 7 ezer gyermek gondviselése van rájuk bízva. Felhívta a figyelmet arra, hogy ők jellemzően olyan közegből érkeznek, ahol nem tanulják meg a megfelelő állattartást. Kiemelte:

a gyermekek felelős, gondoskodó személyiségfejlődésében, felnőtté válásában óriási szerepe van az állatvédelmi ismereteknek.

Sótonyi Péter, az állatorvosi egyetem rektora hangsúlyozta: nem elég szeretni, jól kell tudni szeretni az állatokat. Az állatvédelem erősítésében nagy szerepük van az olyan szakembereknek, akik ismerik az állatok biológiáját, de olyan szakemberekre is szükség van, akik az ismereteket le tudják fordítani „gyereknyelvre”.

Sótonyi Péter kitért arra is, hogy nagyon sikeres volt a tavaly meghirdetett „Év Állatvédő Óvodája” pályázatuk, ezért jövőre még nagyobb volumenű pályázatot terveznek, és az „Év Állatvédő Óvodája” mellett az „Év Állatvédő Általános Iskolája” pályázatot is kiírják.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam