2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

25 madárfaj vadászhatóságát függesztették fel Romániában (képgalériával)

Romániai civil szervezetek keresete nyomán a Marosvásárhelyi Táblabíróság felfüggesztette 25 madárfaj vadászhatóságát. Többek között olyan madarakét, mint a dolmányos varjú, a mezei pacsirta, a szarka, a szajkó, a szárcsa, a vízityúk, a nyári lúd, valamint több rigó- és gerlefajta.

Az Otus Egyesület által kezdeményezett, a marosvásárhelyi Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület (SOR), valamint más civil szervezetek által is támogatott perben kimondott ítélet ugyan még nem jogerős, de a kihirdetéstől azonnal életbe lép, és érvényesíteni kell.

Dolmányos varjú Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A természetvédő egyesületek keresetére a táblabíróság a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium 2021/1460-as rendeletének hatályát függesztette fel. A rendeletben a tárca 25 madárfaj vadászati kvótáját állapította meg abból a 39 fajból, melyek vadászata engedélyezett a 2021–2022-es vadászati idényben.

Vadgerlék Fotó: MTI/Kovács Attila

„Sajnos a román állam ismételten kudarcot vallott abban, hogy bizonyos fajok számára a vadászat ne jelentsen továbbra is veszélyt, a populációk fenntartása és védelme szempontjából. A vadászható és az ezekkel közös élőhelyen osztozó fajok egyaránt veszélyben vannak” – nyilatkozta Szabó Andrea ügyvéd, az OTUS Egyesület képviselője.

Szajkó Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

A máris hatályba lépett bírósági határozat értelmében

nem vadászható a dolmányos varjú, a vetési varjú, a mezei pacsirta, a fenyőrigó, a szarka, a szajkó, a vízityúk, a nyári lúd, a nagy lilik, a seregély, a balkáni gerle, a császármadár, a szárcsa, az örvös galamb, a kék galamb, a fürj, a tőkés réce, a csörgő réce, a kontyos réce, a fütyülő réce, az erdei szalonka, a csóka, a léprigó, az énekes rigó és a vadgerle.

Léprigó Fotó: MTI/Kovács Attila

„A Román Madártani Egyesület már számtalan alkalommal felhívta a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium figyelmét arra, hogy az éves vadászati kvóták megállapítása nem zajlik törvényes úton. A törvény értelmében ugyanis ezeket a kvótákat a román államnak világos tudományos módszertan alapján kellene megállapítania, meghatározva azt a kilőhető egyedszámot, amely nem sodorja veszélybe az illető faj populációját. Egyesületünk többször kérte egy olyan átlátható, tudományos adatokra épülő számítási módszer alkalmazását, amely figyelembe veszi a fajok populációinak helyreállási képességét, mortalitását, produktivitását és túlélési arányait” – idézte a közlemény Dan Huleát, a Román Madártani Egyesület ügyvezető igazgatóját.

Szárcsa Fotó: MTI/Kovács Attila

A Milvus Csoport képviselői szerint a bírósági győzelem egy újabb csendes vadászati idényt biztosít a vadászható madárfajok számára.

Fenyőrigó Fotó: MTI/Kovács Attila
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam