2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három évig tervezték a szélesszájú orrszarvúk költöztetését

A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú harminc egyedét szállították át november utolsó vasárnapján Dél-Afrikából Ruandába, az Akagera Nemzeti Parkba. Ez volt az eddigi legnagyobb szabású, légi úton történt orrszarvú-költöztetés.

Az állatok nyugtatót kaptak az út előtt, hogy ne ijedjenek meg a szállítástól, de nem kábították el őket teljesen, hogy állva utazzanak.

A szakemberek azt remélik, hogy a parknak fontos szerepe lesz majd a faj hosszú távú túlélésében, és szaporodni fog az állomány.

Az indulás Fotó: African Parks

A szélesszájú orrszarvúak száma Afrikában a becslések szerint 18 ezer egyedre csökkent, és a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta őket, mivel számuk nagyrészt a tülkük iránti kereslet okán folytatott orvvadászat miatt csökken.

A kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvúakkal ellentétben, amelyek korábban Ruandában éltek, a szélesszájú orrszarvúak újonnan érkeztek az országba.

Az érkezés Fotó: African Parks

Az orrszarvúkat – 19 nőstényt és 11 hímet – a dél-afrikai Munyawana természetvédelmi terület Phinda magánrezervátumából hajtották el, Durbanból Kigaliba repültek, majd a földön szállítva jutottak Akagerába. Az állatok 40 órás, több mint 3400 kilométeres utat tettek meg.

A költöztetés a maga nemében egyedülálló volt. A szállítás megszervezése csaknem három évig tartott.

Újra szabadon az új élőhelyen Fotó: African Parks

A ruandai kormány az elmúlt 15-20 évben megmutatta, hogy komolyan veszi a természetvédelem kérdését. 2017-ben 18 keskenyszájú orrszarvút telepítettek vissza, és meg is tudták óvni őket. Eddig egyetlen orrszarvú sem pusztult el orvvadászat miatt az állományból, amely azóta nőtt is. A szélesszájú orrszarvúk betelepítése a nemzeti park újjáélesztésére irányuló terv legújabb lépése.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam