2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet december 11-én, szombaton. A szenzációt keltő bulvárhírek ellenére a 4660 Nereus szép, biztonságos, 3,93 millió kilométeres távolságban fog elsuhanni, ami valamivel több mint tízszerese a Föld és a Hold közötti távolságnak. 

A Nereust a kutatók már csaknem 40 éve ismerik, viszonylag gyakori látogatója a Föld-közeli űrnek, átmérője 330 méter.

A „potenciálisan veszélyes objektumok” besorolás magában foglal minden olyan aszteroidát, amely a Föld pályájától 7,48 millió kilométeren belül halad el, és átmérője meghaladja a 140 métert. Nagyon sok kő tartozik ebbe a kategóriába.

A kisbolygócsoportok szemmel tartása több okból is fontos. Egyrészt nyomon követhetjük, hogy nem tértek-e le ismert pályájukról a Földre veszélyesebb pályára, másrészt hasznos ismerni, hogy mi mozog a Föld közelében.

A 4660 Nereus, amelyet először 1982-ben fedeztek fel, különleges, mert viszonylag gyakran repül el a Föld mellett. A Nap körüli 1,82 éves keringési ideje nagyjából 10 évente hozza közel hozzánk, bár térben a „közel” még mindig „biztonságos távolságra van”.

A közeledő aszteroida több fázisban lefotózva Fotó: NASA/JPL

A héten az eddigi legközelebbi látogatását teszi a Földhöz. A legközelebbi 2060. február 14-én lesz, amikor körülbelül 1,2 millió kilométeres távolságban repül el a Föld mellett (ami több mint háromszorosa a Föld és a Hold közötti távolságnak).

Bár a 4660 Nereus nem jelent veszélyt, jobb felkészülni, mivel tudjuk, hogy az aszteroidák a múltban jelentősen befolyásolták a Föld életét.

Aki szemmel tartaná a közeledését, ide kattintva megteheti.

A Nereus rendszeres, 10 évenkénti földközelsége lehetővé teszi, hogy űrszondákkal, esetleg emberes űrexpedíciókkal közelebbről is megvizsgálják. Feltételezések szerint  a belseje vasban, nikkelben és kobaltban lehet gazdag.

Jelenleg összesen 2223 potenciálisan veszélyes aszteroidát tartanak számon,
ami a becslések szerint az összes földközeli kisbolygónak mintegy 8 százaléka.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sciencealert.com
Vissza
Hírfolyam