2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az első élő robotok – már szaporodni is képesek maguktól (videókkal)

A Xenobotokat gép tervezte, de élő sejtekből alakultak ki, és emberi kéz rakta össze őket. Ha sebet ejtettek rajtuk, meggyógyították magukat – és ez még csak a kezdet volt. Most már arra is képesek, hogy önmagukat másolva új változatot hozzanak létre. Vagyis önmaguktól szaporodjanak.

A Vermont, a Tufts és a Harvard Egyetem továbbfejlesztette Xenobot névre keresztelt ötletét, így az eredetileg csak öngyógyításra képes robotoknak ma már a szaporodás sem okoz gondot – idézi a hvg.hu a Science Alertet.

A munkával létrejött egyedek a világ első olyan élő robotjai, melyek önmagukat másolva hoznak létre új változatokat.

A Xenobotokat a pandémia előtt, 2020 januárjában mutatták be a kutatók, azzal a felütéssel, hogy elkészültek az első programozható organizmusok. A robotok ugyanis csak félig gépek: létrejöttükhöz élő sejteket, többek közt békaembriók sejtjeit használták, illetve különféle elektródákat.

A legnagyobb meglepetést az okozta, amikor kiderült: az élő gépek képesek önmaguk gyógyítására. Erre a kutatók úgy jöttek rá, hogy az egyik mikroszkopikus mintán egy apró sebet ejtettek, ami idővel eltűnt.

Sophia, a női robot nemcsak beszélni, hanem énekelni is tud, arcmimikája is van, és a szeme is „él” Fotó: youtube.com

Mostanra – vagyis az első eredmények közlése után alig egy évvel – a terjeszkedés képességével is felruházták őket. Ez utóbbi funkció szintén teljesen önjáró, és genetikai módosítás nélkül vált lehetővé.

A csapat azt is megállapította, hogy a jelenség gyorsítható, ha a mesterséges intelligencia segítségével olyan körülményeket szimulálnak, amelyek fokozzák az önreprodukáló viselkedést.

„Ezek újszerű élő gépek” – magyarázta akkor Joshua Bongard informatikus és robotikus, a Vermonti Egyetemről.

„Sem nem hagyományos robotok, sem nem ismert állatfajták. Ez a műtárgyak új osztálya: egy élő, programozható szervezet.”

Most Bongard és munkatársai megtették a következő lépést, lehetővé téve a xenobotoknak, hogy reprodukálják magukat.

Bár még nagyon az elején járnak a kutatók az élő robotlények manipulálásában, szerintük ezek a szokatlan organizmusok egy nap hasznos munkát végezhetnek. 

A tervek szerint mesterséges intelligenciát is bevetnek az élő robotok építésekor.

Az első videós tudósítás az élő robotról:

A legfrissebb tudósítás:

Még több képpel a friss tudósítás:

Négy évvel ezelőtti bemutató a robotokról:

Sophia, a női robot, a gyereke, és egyéb teremtmények:

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam