2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még egy évig pályázathatnak a települések erdőtelepítésre

2022. december 31-ig meghosszabbították a pályázatok beadási határidejét, így a Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra.

Zambó Péter, az erdőkért felelős államtitkár a pilismaróti ünnepélyes faültetésen elmondta:

ha a településeknek van szabad területe, de nincs szakmai tapasztalata az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig felkínálják szakértelmüket és szolgáltatásaikat.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa arról beszélt, hogy a Pilismaróton folytatódó program nemcsak egy élhető település biztosítéka, hanem a tájba és a környezetbe illő fák kiválasztásának folyamata is, illetve a jövőnek szóló cselekedet, mely egyúttal az ősök munkájának megbecsülése.

Egyéves telepítésű akác- és nyárfaerdő Lajosmizse határában 2021. április 30-án, amikorra meghaladta a 100 milliárd forintot az erdőtelepítésre odaítélt források nagysága
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A kormány 27 százalékra szeretné növelni az ország erdővel borított területeinek arányát. A 2020–21-es ültetési szezonban országosan 160 hektár erdőállomány jött létre, ez 118 480 darab facsemete elültetésével egyenértékű.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdetett újabb Országfásítási Programot, 2020-ban 12 000 sorfát ültettek 475 településen, 2021 őszén és 2022 tavaszán pedig 24 000 sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település.

Két év alatt másfél milliárd forintot fordítottak a vidéki települések fásítására, ezzel a rendszerváltozás óta a legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási program valósult meg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam