2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tigrisszámlálás Nepálban

A populáció felmérése várhatóan körülbelül három hónapig fog tartani. Az összeírás az indiai határ mellett fekvő Chitwan Nemzeti Parkban kezdődött. Az eredményeket július 29-én, a tigrisek világnapján teszik közzé. Nepál azon országok egyike, ahol növekszik a tigrisállomány.

A bengáli tigrisek száma 2009-ben 121 volt, de ma már 235 példány szerepel a hivatalos adatokban.

A populáció növekedését az orvvadászat visszaszorításával és a falusi közösségek természetvédelembe való komolyabb bevonásával érték el. A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint világszerte mintegy 3900 tigris él még vadon.

 Háromhetes bengáli kölyöktigris a győri állatkertben 2013. március 14-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett. Az elmúlt száz évben e nagymacskák élőhelyeinek területe 93 százalékkal csökkent. Ennek a folyamatnak a következtében a vadon élő tigrisállomány mintegy 97 százaléka tűnt el, részben a vadászat miatt.

A bengáli tigris vagy királytigris India középső és keleti részén, Bangladesben, Nepálban, Bhutánban és Mianmarban őshonos. A szumátrai tigris a legkisebb a ma élő alfajok közül, és az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdeiben található meg. Az elmúlt évszázadban a vadon élő tigrisek száma 100 ezerről csökkent a töredékére.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam