2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Indiai-óceán korallzátonyait is veszély fenyegeti

Az Afrika keleti partvidékén és a környező szigetországokban található korallzátonyok sürgős beavatkozás nélkül a következő 50 évben teljesen elpusztulhatnak a tengerek hőmérsékletének emelkedése és a túlhalászás miatt. 

A Nature Sustainability című folyóiratban közzétett kutatás során a kutatók először tudták felmérni az egyes zátonyok állapotát az Indiai-óceán nyugati részén, és megvizsgálták a korallok egészségét fenyegető fő veszélyeket. Megállapították, hogy

a régió valamennyi zátonyát „az ökoszisztéma teljes összeomlása és visszafordíthatatlan károsodása” fenyegeti évtizedeken belül. Az óceánok felmelegedése miatt egyes korallzátonyok már most is súlyos veszélyben vannak.

David Obura, a kenyai székhelyű óceánkutató intézet, a CORDIO East Africa igazgatója kifejtette, hogy a régióban nincs olyan hely, ahol a zátonyok teljesen egészségesek lennének, és ez a hanyatlás szerinte folytatódni fog.

Korallok Mauritiusnál Fotó: youtube.com

A Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) közösen készített tanulmány csaknem 12 ezer négyzetkilométernyi korallzátonyt vizsgált meg, ami a világon található hasonló életközösségek mintegy öt százaléka.

A kutatók szerint Mauritius, a Seychelle-szigetek, a Comore-szigetek és Madagaszkár korallzátonyai a leginkább veszélyeztetettek.

A korallzátonyok az óceánfenéknek mindössze 0,2 százalékát borítják, de a tengeri állatok és növények legalább negyedének adnak otthont. Világszerte több százmillió embernek biztosítanak fehérjeforrást és munkát, nyújtanak védelmet a viharoktól, és óvják a partokat az eróziótól.

Obura szerint az egészséges korallzátonyok nagyon értékesek, és elvesztésük kettős csapást jelentene: a biológiai sokféleséget és a korallzátonyoktól függő part menti gazdaságokat is sújtaná.

A legnagyobb veszélyt a korallokra az éghajlatváltozás jelenti az Indiai-óceán nyugati részén, ahol a tudósok szerint a tengervíz hőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a Föld más térségeiben. Az óceánok elnyelik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásából származó többlethő több mint 90 százalékát, ami megvédi a szárazföldet, de a tengeren hosszan tartó hőhullámokat okoz, és ez számos korallfajt sodor veszélybe.

A zátonyok ökoszisztémáit sújtó másik nagy csapás Afrika keleti partvidékén, Kenyától Dél-Afrikáig a túlhalászás lehet. Obura mindkét kiváltó okkal kapcsolatban azonnali lépéseket sürgetett.

Októberben a korallok egészségét vizsgáló eddigi legnagyobb globális felmérésből kiderült, hogy a dinamitos halászat, a vizek szennyezése, de főként a globális felmelegedés 2009 és 2018 között a világ korallzátonyainak 14 százalékát elpusztította.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam