2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szarvasmarhák védelmében bölényeket lőnek ki Yellowstone-ban

Megegyezés született a Yellowstone Nemzeti Park fenntartói, szövetségi és törzsi illetékesek között arról, hogy ezen a télen 600–900 bölény kilövésére, vágóhídra vagy karanténba küldésére adnak engedélyt, hogy az állatok ne betegítsék meg a szarvasmarha-állományt a park határain kívül.

A múlt heti megállapodás szerint tél végén a yellowstone-i bölénypopulációból további 200 bölény befogására vagy kilövésére is engedélyt adhatnak.

Telente a bölények a Yellowstone parkot elhagyva északra, Montanába vándorolnak. Ez azonban fokozza a bölények által terjesztett, és a szarvasmarhákra veszélyes brucellózisfertőzés terjedését.

A bakteriális betegség embereket is megfertőzhet, de ennek előfordulása nagyon ritka az Egyesült Államokban.

Egy amerikai bölény sétál az autóút mellett a Yellowstone Nemzeti Parkban, 2011 augusztusában
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Jávorszarvasok megfertőztek haszonállatokat brucellózissal, arra azonban nincs bizonyíték, hogy bölényről a vadonban haszonállatra terjedt volna a betegség.

A Yellowstone-ban a park biológusa, Chris Geremia szerint jelenleg mintegy 5450 bölény él, közülük 600–900 példány eltávolításával abban is segítenek, hogy az állomány stabilizálódjon, majd újból növekedhessen.

A tavaszi ellés után a bölények létszáma a szakemberek szerint újra a jelenlegi körül alakul majd.

Számos amerikai őslakos törzs és Montana állam is szervez külön bölényvadászatot a Yellowstone Nemzeti Parkon kívül.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam