2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kihaltnak hitt Batman-halra bukkantak Törökországban (videóval)

Csaknem ötven éve kihaltnak vélt halfajt, édesvízi Batman-folyami süllőt találtak török kutatók. Az apró, sárga-barna csíkos halra Törökország délkeleti részén bukkantak rá.

A súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított halfaj, a Paraschistura chrysicristinae hosszúsága a 4 centimétert sem éri el, ezért könnyen átcsúszik a hálókon, és nem egyszerű ráakadni. Utoljára 1974-ben látták a Batman-folyóban és az Ambar-folyóban.

A halak osztályozásával foglalkozó kutató, Cüneyt Kaya, a Recep Tayyip Erdogan Egyetem tudósa elmondta, hogy 12 éve vizsgálja a környék vizeit, és nagyon örült, amikor megpillantotta a hal jellegzetes csíkjait. Kaya és a vele dolgozó genetikus, Münevver Oral az 1986–1999 között épült Batman-gát előtti folyószakaszt vizsgálta át a süllő után kutatva.

Sűrű szövésű hálókkal 14 süllőt találtak a Sarim-patak sekély, sziklás, gyors áramlású területein, és további kilencet a Han-patakban. A kutatók szerint az a szerencse, hogy a Batman-folyami süllők olyan aprók, hogy nem fogyasztják és nem halásszák őket.

A süllők fennmaradásának biztosításához szükséges kutatások tovább folynak: beleértve a lehetséges veszélyek vizsgálatát, amelyeket például a gát építése okozott, mivel szétszakította a populációt. Emellett az ember okozta szennyezés és invazív fajok is veszélyeztethetik a halakat.

A két török kutató a mások mellett a Shoal természetvédelmi szervezet által támogatott globális Search For The Lost Fishes (Eltűnt halfajok felkutatása) projekt részeként végezte kutatásait. A listájukon szereplő tíz keresett halfaj közül a Batman-hal volt az első, amelyet megtaláltak. Felkutatásra vár a kolumbiai Tota-tóban élő harcsa (Rhyzosomichthys totae) és az Adrianichthys kruyti, amely az indonéziai Poso-tó lakója is.

„Az édesvízi halak világszerte emberek milliói számára fontosak, mert a mindennapi túlélésük függ tőlük” – mondta el Mike Baltzer, a Shoal ügyvezető igazgatója. – „Több mint 18 ezer halfaj létezik. Fontosak a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás szempontjából, és tökéletes mutatói a folyók és tavak egészségének, amelyen a túlélésünk múlik. Amint ezeket a halakat megtaláljuk, dolgoznunk kell a fajok megmentésén.”

A Természetvédelmi Világalap (WWF), a Shoal és más partnerek által idén közzétett World's Forgotten Fishes (A világ elfeledett halai) című jelentés szerint az édesvízi halakat komoly veszélyek fenyegetik.

Neked ajánljuk
Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Elhunyt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája A kihalás felé sodródnak a tapírok Dél-Amerikában A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam