2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben van a segítségünkre lévő szitakötőfajok jó része

Az ismert mintegy 6000 szitakötőfaj 16 százaléka sorolható a sebezhető, a veszélyeztetett vagy a kihalás fenyegette kategóriába.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a napokban ismertette a veszélyben lévő fajok frissített listáját, amelyhez első ízben globálisan is számba vették a szitakötőket.

E rovarokat, amelyek megeszik a maláriát és dengue lázat terjesztő szúnyogok lárváit, elsősorban életterük, az erdők és a vizesélőhelyek elpusztítása, a folyók és tavak növényvédő szerek és más kemikáliák általi elszennyeződése veszélyezteti.

Fotó: pexels.com

Viola Clausnitzer biológus, aki évtizedek óta kutatja a szitakötőket, attól tart, hogy a valóságban a vörös listán szereplőknél is több szitakötőfaj lehet veszélyeztetett, mivel sok fajról nincs elég adat.

Tudósok a mocsarak, lápos vidékek és folyók egészségi állapotának barométereként tekintenek a szitakötőkre.

A ramsari egyezmény egy 2018-as jelentése szerint a vizesélőhelyek háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők, 1970 óta az ilyen élőhelyek egyharmada tűnt el.

Neked ajánljuk
Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam