2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új erdőt létesít az Ipoly Erdő Zrt.

A vállalat 12 év alatt összesen közel 170 hektárnyi területen hoz létre új erdőt, ezzel is tesznek a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért.

Kovács Márton, a társaság főmérnöke elmondta: a korábban megkezdett 66 hektár erdőtelepítés után 2020–2021-ben az Országfásítási Program keretén belül 13 hektárnyi erdő létesült, önerős telepítésként pedig további 14 hektárral bővült az erdőgazdaság által gondozott erdők területe.

Jövőre az országos programban további 40 hektár telepítést végez az Ipoly Erdő Zrt., és mintegy 36 hektár új erdőt terveznek létrehozni kormányzati forrásból. A főmérnök hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás hatásainak csökkentése, természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata, ennek pedig fontos eszköze az erdeink területének növelése, valamint természetességének, változatosságának fokozása.

A Nógrád és Pest megyében működő erdőgazdaság az elmúlt bő évtizedben

200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektár erdőterületen szorította vissza az idegenhonos fafajok invazív terjedését.

Fotó: dunaipoly.hu

A vidékfejlesztési pályázatok segítségével – amennyiben kedvező elbírálásban részesülnek – lehetőségük lesz idegenhonos fafajú erdők átalakítására őshonos állományokká, valamint a természetszerű állományokba inváziós módon betelepülő idegen fafajok visszaszorítására több száz hektárnyi területen. Ezekkel a beavatkozásokkal az erdőállományok ökológiai ellenálló képessége visszaáll a természetes állapotra.

A települések belterületein is dolgoznak az Ipoly Erdő munkatársai, az elmúlt másfél évben a Településfásítási Programban több mint 50 településen nyújtottak szakmai segítséget, a falvakban, városokban közel 800 új fa teszi zöldebbé, élhetőbbé a környezetet.

A főmérnök hozzátette: ez a program is folytatódik jövőre, Pest és Nógrád megye területén további 15 település pályázott eredményesen.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam