2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízerőművek miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma

Vannak erdők, ahol a gátak kiépítése egyenesen a tigrisek kipusztulásához vezetett. A jaguárokat is egyre növekvő veszély fenyegeti, a gátak száma ugyanis élőhelyeik közelében várhatóan megnégyszereződik.

A világszerte egyre nagyobb számú vízierőműgát miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma. A kutatók szerint a gátépítés a világ vadon élő tigriseinek több mint egyötödére negatív hatással van, a probléma főként az Ázsiában élő populációt érinti.

A tigrisek eredeti élőhelyeik mintegy 90 százalékáról eltűntek az elmúlt évszázadban. Bár az elmúlt években populációjuk némileg növekedett, az IUCN vörös listáján mintegy 3500-as egyedszámukkal továbbra is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak.

A jaguárok élettere is csökken a vízerőművek miatt Fotó: pixabay.com

Az Egyesült Államok délnyugati része és Argentína között honos jaguárok száma is megfeleződött.

A témában végzett vizsgálatok szerint a vízenergia-termelést célzó globális fejlesztések pusztító hatással vannak a tigrisek és jaguárok élőhelyeire. A tudósok több mint ezer gátat azonosítottak, melyek ezen fajok élőhelyein állnak. Vizsgálataik szerint a tigrisek élőhelyének több mint 13 ezer négyzetkilométerét árasztották el vízzel az építkezések során azért, hogy víztározót építhessenek.

A jaguárok (a) és a tigrisek (b) elterjedését metsző vízerőművek gátjai. A meglévő és tervezett gátakat piros nyitott körök, illetve sárga pontok ábrázolják. Kivéve azokat a területeket, ahol a tigrisek valószínűleg kihaltak, ahol a gátakat négyzetek ábrázolják. A kör/négyzet méretarányos a tározó területével Fotó: nature.com

„A tigrisek valószínűleg több mint egyötödét érintették ezek a gátépítés miatti árasztások. Az élőhely elvesztése hozzájárul a tigrisek populációjának csökkenéséhez” – mondta Ana Filipa Palmeirim, a Portói Egyetem tudósa, a tanulmány társszerzője.

Ezen víztározók nélkül a tigrisek populációja ma 20 százalékkal nagyobb lehetne – véli Luke Gibson, a kínai Sencsenben lévő Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Neked ajánljuk
Pár hónapos szibériaitigris-kölyök kapott új esélyt (videóval) Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam