2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elefántok elpusztítása juttatott börtönbe öt férfit Indonéziában

A vádlottakat Aceh tartomány egyik bírósága Indonézia természeti erőforrásokat és ökoszisztémát védő törvényeinek megsértése miatt ítélte el.

A helyi rendőrség és az Acehi Természetvédelmi Központtal azt követően indított nyomozást, hogy július 11-én Észak-Aceh egyik pálmaültetvényén egy mérgezés következtében elpusztult elefántra bukkantak.

A rendőrség augusztusban tartóztatta le az öt gyanúsítottat. Az orvvadász elismerte, hogy 2017 óta öt alkalommal kísérelt meg méreggel megölni egy-egy elefántot, de csak kétszer sikerült neki, beleszámítva a nyomozást elindító esetet.

Az egyik orvvadászt és megbízóját 2,5 év börtönre, valamint 50 millió rúpia (1,1 millió forint) pénzbüntetésre ítélték. A másik három elkövető elefántcsont-kereskedő volt, őket három év börtönbüntetésre és 100 millió rúpia (2,2 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

Az elmúlt hét évben 46 elefántot találtak holtan Aceh tartományban, számos esetben illegális vadászat és emberekkel való konfliktus állt a háttérben.

Az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a szumátrai elefántok populációja 2014 óta 1300-ról 693 egyedre csökkent.

A szumátrai elefánt az ázsiai elefánt egyik alfaja Fotó: Hurriagusto07/Wikimedia Commons/cc by 
Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam