2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokat javult a Bükki Nemzeti Park kisvízi élőhelyeinek védelme

Magyarország teljes területének közel egyharmada természetközeli állapotban maradt fenn, mely különleges értéknek számít Európán belül is. Ezekre a területekre vigyáz a természetvédelmi igazgatóságok hálózata az országban.

Ennek keretén belül készült el a „Kisvízi élőhelyek – források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című KEHOP-projekt – mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a projektátadó rendezvényen, Mátrafüreden.

A természetvédelmi területeken található élőhelyek feldarabolódtak, emiatt folyamatos beavatkozást igényelnek, ezen élőhelyek megőrzéséért kell az ilyen tervezeteket megvalósítani.

Erre ad lehetőséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), melyből a ma záruló programsorozat is létrejött.

Ebben a hétéves uniós ciklusban a tíz nemzetipark-igazgatóság 38 milliárd forint értékben, közel 90 projekten dolgozott, melynek köszönhetően 130 ezer hektáron javulhatott a természeti környezet állapota.

Fotó: bnpi.hu

„A jelzett természetvédelmi beruházások megvalósításából a ma átadandó projekt gazdája, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 12 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 3,72 milliárd forint támogatás felhasználásával” – tette hozzá az államtitkár.

A projekt során mintegy 328 millió forintból többek között

  • megszüntették a Szent Anna-tó gátszivárgását;
  • helyreállították a Pisztrángos-tavak vízelvezetését, víztartását;
  • a Garábi-patak fenéklépcsője helyére surrantót építettek;
  • a leginkább sérülékeny kisvízi élőhelyeket mentették meg, vagy javították az állapotukat új élőhelyek létrehozásával.

Rácz András hangsúlyozta, hogy a szemléletformálás kiemelten fontos szerepet tölt be. Így készült el az igazgatóság első, terepi foglalkozásokat biztosító oktatóbusza, a Vidra Verda, egy Natura 2000 területeket, értékeket népszerűsítő mobil kiállítás, a kétéltűeket és a projektet bemutató ismeretterjesztő természetfilm, illetve a természettel, a természeti értékek megőrzésével kapcsolatosan többféle kiadvány is.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, fő feladatuk a természetvédelem. Ehhez mérten munkájuk során a fajok, élőhelyek megőrzése, további életterük biztosítása mellett a génmegőrzés, a szemléletformálás, bemutatás és környezeti nevelés is kiemelt elemek. Ebben segítenek a mostanihoz hasonló projektek, melyek elengedhetetlenek a rájuk váró feladatok megvalósításában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam