2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben

Három apáca-fütyülőlúd érkezett a zürichi állatkertből a debreceni állatparkba, ahol a szaporításukat is tervezik.

Nagy Gergely Sándor, a Debreceni Állatkert és Vidámpark igazgatója elmondta: a különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői – két gácsér és egy tojó – jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyen tekinthetők meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt veszik majd birtokba a récés tavat. Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul, feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol.

Fotó: wikipedia.org

Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Neked ajánljuk
Pár hónapos szibériaitigris-kölyök kapott új esélyt (videóval) Olajszennyeződésből mentik a perui partvidék tengeri madarait (videóval) Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam