2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában

A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a most elfogadott törvényhez beterjesztett indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, ezért a vonatkozó jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt –, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon.

Korábban a környezetvédelmi minisztériumnak kellett engedélyeznie egy-egy medve eltávolítását, de ez nem bizonyult hatékonynak. Az RMDSZ által javasolt kormányrendelet szerint egy helyi bizottságnak kell eldöntenie, hogy elégséges intézkedés-e a nagyvad elhajtása, altatni kell az áthelyezése érdekében, vagy csak a kilövése jelent megoldást a közbiztonság helyreállítására.

Az emberek közelségéhez hozzászokott fiatal barna medve dinnyét eszik az erdélyi Kovászna megyében található Torja község közelében 2021. augusztus 21-jén
Fotó: MTI/Veres Nándor

A nagyvad vadászatának betiltása után Romániában elszaporodtak a medvetámadások, míg 2016-ban még csak 200, medvével kapcsolatos segélyhívást jegyeztek, tavaly már 1800-ra nőtt a számuk.

Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam