2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ember, aki megelégelte hogy minden iráni rájára rájár a rúd

A tengertől 1400 kilométeres távolságban felnőve az iráni Mohsen Rezaie-Atagholipourak minden elhivatottságára és kitartására szüksége volt, hogy gyermekkori álmát beteljesítve tengerbiológus legyen. De hamarosan rá kellett ébrednie, hogy ha a számára oly vonzóan idegen fajokat szeretné kutatni, előbb a megmaradásukért kell megküzdenie.

A biológiai sokféleség megőrzéséért küzdeni bolygónk semelyik szegletében nem egyszerű feladat, de egy politikai konfliktusoktól terhelt és gazdasági hanyatlással birkózó államban különösen embert próbáló hivatás  – nem meglepő hát, hogy Mohsen és az általa létrehozott civil szervezet kiérdemelte a Future for Nature díját.

Az elismeréssel járó pénzjutalom lehetővé teszi, hogy a kutató tovább folytassa a Perzsa-öböl cápa- és rájapopulációjának megmentésére tett erőfeszítéseit.

A Perzsa-öbölben folyó vonóhálós halászat évente mintegy 8 ezer tonna, vagyis 10 millió rája nem szándékolt kifogásával, és ennek következtében gyakran pusztulásával jár.

Az öbölben élő rájafajok közel fele az IUCN vörös listája szerint a veszélyeztetett fajok közé tartozik – sőt, Mohsennek sikerült a kihaltnak hitt csápos pillangórájára (Gymnura tentaculata) is rábukkannia a területen.

A helyi élővilág megóvására tett erőfeszítései globálisan is fontos tanúságokkal járhatnak, hiszen a szándékolatlan fogások világszerte számos védett faj – halászmadarak és tengeri teknősök – fennmaradására jelentenek veszélyt.

A halászat technológiájának átalakítására tett erőfeszítései mellett Mohseny a természettel való kapcsolatok erősítését szolgáló szemléletformáló programokkal és a foglyul esett ráják túlélési esélyét növelő, kisebb ártalommal járó szabadon engedési módszer elterjesztésével is küzd a különleges élőlények megóvásáért.

Forrás: Future For Nature/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: futurefornature.org
Vissza
Hírfolyam