2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai antropológus, természetvédő

Az elefántok elszánt védelmezőjének halálát maga Uhuru Kenyatta kenyai elnök jelentette be vasárnap este, méltatva az elhunyt „kimagasló érdemeit” az állam szolgálatában.

Hetvenhét évesen elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai paleoantropológus, természetvédő, számos emberi fosszília, köztük egy csaknem teljes Homo erectus-csontváz, a „turkanai fiú” felfedezője.

Leakey magas tisztségeket töltött be a kormányzatban, egyebek közt a Kenyai Nemzeti Múzeumok és a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatójaként a nemzeti parkok vezetője volt.

Richard Leakey a világhírű antropológus házaspár, Louis és Mary Leakey három fia közül a középsőként született 1944-ben Nairobiban. Ő maga nem részesült hivatalos antropológusi képzésben, ám az 1970-es években több expedíciót vezetett.

Ezek eredményei megerősítették, hogy az emberi evolúció Afrikában kezdődött. Leghíresebb felfedezését 1984-ben tette a kenyai Turkana-tó partján, ahol megtalálta egy csaknem 1,6 millió éves Homo erectus, a „turkanai fiú” csaknem teljes csontvázát.

Egy 1,5 millió éve élt 15 éves bemutatása – Richard Leakey a turkanai fiúról mesél Forrás: National Geographic/youtube.com

Leakey-t 1989-ben felkérték a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) vezetőjének, ebbéli tisztségében erőteljes kampányt folytatott a vadorzás és az elefántcsont-csempészet ellen.

A tudós-természetvédő 1993-ban elveszítette mindkét lábát, amikor Cessna kisrepülőjével lezuhant a Nagy-hasadékvölgyben. Balesete után lépett be a politika világába, és lett egyebek közt a kenyai köztisztviselők vezetője.

Richard Leakey Fotó: Pierre-Selim/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam