2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai antropológus, természetvédő

Az elefántok elszánt védelmezőjének halálát maga Uhuru Kenyatta kenyai elnök jelentette be vasárnap este, méltatva az elhunyt „kimagasló érdemeit” az állam szolgálatában.

Hetvenhét évesen elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai paleoantropológus, természetvédő, számos emberi fosszília, köztük egy csaknem teljes Homo erectus-csontváz, a „turkanai fiú” felfedezője.

Leakey magas tisztségeket töltött be a kormányzatban, egyebek közt a Kenyai Nemzeti Múzeumok és a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatójaként a nemzeti parkok vezetője volt.

Richard Leakey a világhírű antropológus házaspár, Louis és Mary Leakey három fia közül a középsőként született 1944-ben Nairobiban. Ő maga nem részesült hivatalos antropológusi képzésben, ám az 1970-es években több expedíciót vezetett.

Ezek eredményei megerősítették, hogy az emberi evolúció Afrikában kezdődött. Leghíresebb felfedezését 1984-ben tette a kenyai Turkana-tó partján, ahol megtalálta egy csaknem 1,6 millió éves Homo erectus, a „turkanai fiú” csaknem teljes csontvázát.

Egy 1,5 millió éve élt 15 éves bemutatása – Richard Leakey a turkanai fiúról mesél Forrás: National Geographic/youtube.com

Leakey-t 1989-ben felkérték a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) vezetőjének, ebbéli tisztségében erőteljes kampányt folytatott a vadorzás és az elefántcsont-csempészet ellen.

A tudós-természetvédő 1993-ban elveszítette mindkét lábát, amikor Cessna kisrepülőjével lezuhant a Nagy-hasadékvölgyben. Balesete után lépett be a politika világába, és lett egyebek közt a kenyai köztisztviselők vezetője.

Richard Leakey Fotó: Pierre-Selim/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam