2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója

Az amerikai ökológus halálhírét december 25-én jelentette be a George Mason Egyetem, amelynek a tudós egészen 80 éves korában bekövetkezett haláláig professzora volt. 

A biodiverzitás keresztapjaként is emlegetett Lovejoy 1971-ben a patinás National Geographic Society ösztöndíját elnyerve kezdte kutatni az Amazonas medencéjének esőerdeiben élő madárvilágot – ismertette a The Guardian gyászhíre nyomán a Qubit.

A kutató a pusztuló természeti környezet és a sokféleség csökkenése közötti összefüggést felismerve az 1970-es évek második felétől egyre többször hívta fel a figyelmet a trópusi ökoszisztémák, később pedig az erdők, valamint az őshonos flóra és fauna védelmére.

Az ökológus-biológus a kutatás és a tanítás mellett a Világbank és a Smithsonian Intézet, továbbá több amerikai elnök ökológiai tanácsadója is volt.

A biológiai sokféleség keresztapja: Tom Lovejoy Fotó: United Nations Foundation/youtube.com
Thomas Lovejoy előadást tart az erdőirtás okairól és kezeléséről a George  Mason Egyetemen Fotó: Inter-American Dialogue/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Elhunyt Richard Leakey világhírű kenyai antropológus, természetvédő Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam