2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában

A kerecsensólyom elterjedésének legnyugatabbra fekvő magterülete Magyarországon van, így hazánknak kiemelt szerepe van a faj megőrzésében. Ezért sem véletlen, hogy a napokban Magyarország volt egy nemzetközi kerecsensólyom-védelmi konferencia házigazdája.

Az online eseményen négy kontinens huszonöt országából több mint százan vettek részt. A rendezvény célja az európai kerecsensólyom-állomány természetvédelmi helyzetének felmérése, valamint az Európai Unió 2006-ban elfogadott kerecsensólyom-védelmi tervének felülvizsgálata volt. Az eseményt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezte.

Az eurázsiai elterjedésű kerecsensólyom a világ második legnagyobb sólyomfaja az északi sólyom után. Ázsiában a sztyeppék, Európában a helyükön kialakított mezőgazdasági területek jellemző faja. Gyorsasága, ereje és szépsége miatt legendák, mondák madara.

Elterjedésének legnyugatabbra fekvő magterülete Magyarországon van, így hazánknak kiemelt szerepe van a faj megőrzésében.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Bulgáriában az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően ismét megtelepedett és sikeresen fészkel a kerecsensólyom, amely a kilencvenes évek végén tűnt el az ország fészkelő fajai közül.

A közép-európai állomány 350-400 párra tehető 2021-ben, lassan emelkedik a számuk, ami azért örvendetes hír, mert a nyolcvanas évekre a faj majdnem eltűnt a régióból.

A jelenlegi növekedés jelentős mértékben az elmúlt évtizedben kihelyezett fészkelőládáknak, a veszélyes oszlopok szigetelésének, valamint a fészkek és az élőhelyek védelmének köszönhető.

Elengedésre váró kerecsensólyom Tótkomlós határában, a Nagykopáncsi-pusztán 2015. március 19-én. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei egy télen, legyengült állapotban Makón talált kerecsensólymot és vándorsólymot engedtek szabadon, miután meggyógyították és felerősítették őket
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ami az orosz és a kirgiz állományokat illeti: folyamatban van a különleges színezetű altaji sólyom – a kerecsensólyom színváltozata – visszatelepítése az Altaj-hegységben.

A nyugati kerecsensólyom-állomány nagysága nem éri el az ezer párt. A közvetlen veszélyek (áramütés, mérgezés, lelövés) még mindig áldozatokat szednek, bár a természetvédelmi programoknak köszönhetően a korábbiaknál kisebb mértékben.

Az elkövetkező hónapokban elkészül az európai fajmegőrzési akcióterv megújítása, amelyet Magyarország terjeszt fel az Európai Bizottságnak. Hivatalos elfogadása 2022 végén vagy a következő év elején várható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam