2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előkerülhetnek a madarak, amelyek eltűntek a tudósok „radarjáról”?

A Föld rendkívül színes, de ijesztő ütemben pusztuló madárvilágának számos képviselője van, melyet csak egy-egy észlelés és leírás alapján ismerünk, ami a megóvásukat is ellehetetleníti. Egy négy éve indult globális mozgalom célja ezeknek az „eltűnt madaraknak” a felkutatása.

Az öt éve zajló program a Re:wild mozgalom, a madárvédelemmel foglalkozó American Bird Conservancy (ABC) és a BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet összefogásában, a Cornell Lab által kifejlesztett madármegfigyelési platform, az eBird segítségével valósul meg.

Az Elveszett madarak felkutatása kampány minden évben olyan fajokra fókuszál, amelyek rejtőző kincset jelentenek az ornitológia tudományának: legalább tíz éve, de akár több mint egy évszázada nem észlelték őket.

A 2000 faj közül kiemelt tíz legkeresettebb madár öt különböző kontinensről származik, a legkülönbözőbb életmódú és alkatú fajokról van szó a kolibriktől a hatalmas ragadozókig, amelyeknek egytől egyig az élőhelyük visszaszorulása vagy az invazív fajok elszaporodása miatt veszett nyoma.

A kihívás súlyát mutatja, hogy az eBird platformra világszerte 700 ezer regisztrált felhasználó töltött már fel több mint 1 milliárd találatot – de a kérdéses fajok nem voltak köztük.

Az ornitológusok bíznak abban, hogy a felhívás hatására megvalósuló tudományos expedíciók, a feldolgozatlan feljegyzések átrostálása és az amatőr megfigyelők erőfeszítése meghozza a várva várt eredményt. Annál is inkább, mert a korábbi évek tapasztalatai bebizonyították: a szem elől tévesztett madaraknak gyakran csak egy egészen kis populációja maradt fenn, így a megóvásukra tett irányított erőfeszítések nélkül menthetetlenül kihalásra lehetnek ítélve.

A Siau füleskuvik névre keresztelt apró baglyot 155 éve írták le először, egy olyan erdőségben, amely azóta nagyrészt megsemmisült – de a kutatók bizakodást keltő beszámolók miatt még reménykednek a fennmaradásában Fotó: Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: birdlife.org
Vissza
Hírfolyam