2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség bizonyos értelemben újrateremti Pangeát, de megfizetheti az árát

Az őstörténeti szuperkontinens élővilágának homogenitása a tudósok szerint a fajok tömeges kihalását idézhette elő. Mára a Föld különböző pontjai közti intenzív, és nem kellő körültekintéssel szabályozott (áru)forgalom új kapcsolódásokat hozott létre az elmúlt évmilliókban elkülönülten, a faji sokféleség irányába fejlődő területek között, ami az invazív fajok térhódítását és a bolygó növényvilágának egységesülését hozta magával – figyelmeztettek egy úttörő felmérés kapcsán német kutatók. 

A növényvilág sokféleségét feltáró első globális kutatás tanúsága szerint, amely a Föld 658 régiójának 189 762 fajba tartozó virágos növényét vette számba, a bolygó növényvilága fokozódó mértékben uniformizálódik, olyan elszigetelt területek esetében is, mint Ausztrália.

A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy az élővilágban zajló folyamatok a „Homogocén” fogalmával leírható korszak bekövetkeztét vetítik előre, amelyben az egyedi fajok sokféleségét az emberrel való együttélésben sikeresebb, alkalmazkodóképesebb fajok egyeduralma válthatja fel.

Az emberiség felszámolta a Föld elkülönülő ökorégiói közti távolságokat, ami a hasonló éghajlati, különösen hőmérsékleti adottságokkal rendelkező területek esetében, főképp, ha intenzív politikai-gazdasági kapcsolatban álló területekről van szó, a flóra egységesülését idézte elő.

A kutatás tanúsága szerint a csapadékviszonyok eltérése nem befolyásolja számottevően az invazív növények mozgását, ami azt mutatja, hogy főként a folyópartokon és mezőgazdasági területeken terjeszkedő gyomokról van szó.

„Amennyiben az idegen növények terjedésének és elszaporodásának nem vetünk hathatós szabályokkal gátat, az ökoszisztémáink egyedisége és a bolygónk élővilágának sokfélesége tovább fog csökkenni” – figyelmeztetett a Science Alert szerint Mark van Kleunen német ökológus, a Konstanzi Egyetem kutatója. Ez hangsúlyosan fontos lenne az olyan, különleges élővilággal rendelkező területek esetében, mint Ausztrália vagy a csendes-óceáni szigetvilág.

A felmérés készítői szerint egyelőre nem egyértelmű, illetve további kutatással határozható meg, hogy az egységesülés pontosan milyen ökológiai, evolúciós, illetve társadalmi és gazdasági következményekkel járhat. De mivel a helyi ökoszisztémák faji sokféleségének jelentőségét már ismerjük, az új Pangea eljövetele nem sok jóval kecsegtet.

Az egykori szuperkontinens rekonstrukciója Fotó: Falconaumanni,/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Ausztrália csodái (természetfilm) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: sciencealert.com
Vissza
Hírfolyam