2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyolcévesen elpusztult a kambodzsai aknakereső patkány (videókkal)

Magawa öt év alatt 141 ezer négyzetmétert, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.

Az állat a múlt hét nagy részén még jó egészségnek örvendett, a hét vége felé azonban lelassult, egyre többet szendergett, és az élelem iránt is csekély érdeklődést tanúsított – közölte Phnompenben az Apopo belga nonprofit szervezet.

Több mint száz kiszagolt aknával és egyéb robbanószerrel Magawa az eddigi legsikeresebb rágcsáló, amelyet az Apopo képzett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására.

Aknakeresői pályafutása alatt 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert fedezett fel az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében. Tavaly júniusban hagyott fel az aknakereséssel.

A gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány (Cricetomys gambianus) 2014-ben született Tanzániában, és 2016-tól dolgozott Kambodzsában az aknamentesítésen.

A rágcsáló 2020 szeptemberében az első patkányként nyerte el egy brit jótékonysági szervezet legrangosabb kitüntetését, amellyel az a bátor állatokat jutalmazza.

Éles szaglásuknak és étellel történő könnyű idomíthatóságuknak köszönhetően az afrikai óriáspatkányok különösen hatásosak az aknakutatásban. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes volt átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint. A kitüntetett rágcsáló reggelente fél órát dolgozott.

A kambodzsai kormány szerint az országban 1979 és 2021 között 19 808 ember életét oltották ki felrobbanó taposóaknák, és további 45 156 ember vesztette el valamely végtagját, vagy sérült meg más módon.

Kambodzsában becslések szerint még 4-6 millió akna rejtőzhet a földben. A patkányokat kiképző belga szervezet részt vesz az aknamentesítésben afrikai országokban is, így Angolában, Mozambikban és Zimbabwéban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam