2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kitört egy vulkán az egyedülálló élővilágáról ismert Galápagos-szigeteken (képgalériával)

Kitört a Wolf tűzhányó az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek legnagyobb szigetén – közölték a hatóságok, de arra nem tértek ki, hogy a rózsaszínű szárazföldi iguánák populációja veszélyben van-e.

A Galápagosi Nemzeti Park a közösségi médiában tette közzé, hogy kitört a Wolf nevű vulkán, hét év alatt immár másodszor.

A quitói földtani intézet jelezte, hogy péntek reggel újabb kitörést észleltek az Isabela-szigeten található 1707 méter magas vulkánnál, amelyből 3800 méteres gáz- és hamufelhő emelkedik a magasba. Sem a tűzhányó közelében, sem a hamufelhők irányában nincsenek lakott területek.

Fotó: Parque Galápagos/Twitter

Legutóbb 2015-ben, 33 évnyi nyugalom után tört ki a Galápagos-szigetek legmagasabb vulkánja. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található csendes-óceáni szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. Az előző kitörés nem érintette az Isabela különleges állatvilágát, ahol 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként a galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát (Conolophus marthae).

A féltett rózsaszín szárazföldi iguána Fotó: Galapagos Science Center

Egy tavalyi expedíció során 211 egyedet számláltak meg a Természetvédelmi Világszövetség listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szereplő gyíkfajból.
Az expedíció megállapította, hogy kizárólag egy 25 négyzetkilométeres területen élnek, 1500 méter magasan a tengerszint felett. A Wolf tűzhányó lejtőin sárga iguánák és óriásteknősök is élnek.

Fotó: Parque Galápagos/Twitter
Fotó: Parque Galápagos/Twitter

A szigetcsoport legnagyobb szigetén, az Isabelán több más működő vulkán is található, köztük a Darwin, az Alcedo, a Cerro Azul és a Sierra Negra.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam