2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt

A londoni Királyi Botanikus Kert azzal indokolta az elismerést, hogy a hollywoodi sztár fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban.

A kameruni Ebo erdőben felfedezett nagy, sárgászöld virágú örökzöld növény az első új faj, amelyet 2022-ben hivatalosan is elneveztek a londoni Kew kerület híres kertjének botanikusai. A fa tudományos neve: Uvariopsis dicaprio.

A tudósok a veszélyeztetett erdőben a fa egyetlen ismert példányát találták meg. A 47 éves amerikai színész az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott: a közösségi médiában kampányolt, miután Kamerun 2020-ban engedélyezte a fakitermelést az érintetlen természetvédelmi területen.

A botanikusok szerint Paul Biya kameruni elnök feltehetően a kampány hatására is döntött az engedély visszavonásáról.

Az újonnan felfedezett fafaj Fotó: peerj.com/Lorna MacKinnon

Mint az Afrikában kutató brit botanikuscsoportot vezető Martin Cheek hangsúlyozta: ha a kitermelés tovább folyt volna, „valószínűleg elvesztettük volna ezt a fajt a fakitermelés és a fakitermelési koncessziókat általában követő mezőgazdasági művelés miatt”.

Az Uvariopsis dicapriót a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták. Az egyetlen ismert példányát, amely négy méter magas, és amelynek csak hímivarú virágja van, egy gyalogút mellett fedezték fel.

A Kew Gardens tudósai több mint 150 éve neveznek el új növény- és gombafajokat. Nem szokatlan, hogy egyes fajoknak hírességektől kölcsönzik a nevét. Bob Marley reggae-sztárról egy karibi rákfélét, Beyoncéről egy ausztrál bögölyt, a brit trónörökös Károly hercegről pedig békát neveztek el.

Neked ajánljuk
Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Gorillák a ködben (életrajzi film) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam