2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfelelően kezelve a városi kertek kiegyensúlyozott táplálékforrást jelentenek a beporzóknak

Az emberi településeken élő méhek bizonyos szempontból könnyebb helyzetben vannak, mint a mezőgazdasági területeken gyűjtögető társaik: bár utóbbiak számára olykor nagy mennyiségben, de szakaszosan érhető el a nektár. A városi kertek megfelelő növények telepítése mellett ugyanakkor az év jelentős részében biztosíthatnak ellátást a beporzóknak – derült ki egy Bristol városában készült tanulmányból.

A városi kertek márciustól októberig képesek energiában gazdag nektárt kínálni a beporzóknak, vagyis az egyéni kertészek független erőfeszítései valóban hozzájárulhatnak az ökoszisztéma szempontjából kulcsfontosságú rovarállomány megőrzéséhez.

A kutatók 59 bristoli kertben vizsgálták a virágok által biztosított pollen mennyiségét. Azt találták, hogy a kertek között eltérés van a nektár mennyiségét, illetve termelődésének idejét illetően, ugyanakkor mivel a beporzók több kertet is bejárhatnak, éppen ez a változatosság biztosítja a kiegyensúlyozott ellátásukat.

A vizsgálat fontos információkat szolgáltatott a kertek optimális kezelésével kapcsolatban is, ugyanis a nektár mennyiségét elsősorban nem a terület mérete, hanem a választott növények és gondozási eljárások határozták meg.

A tanulságok alapján a kutatók felhívták például a figyelmet, hogy a késő nyári, őszi hónapokban sok kertben hiányoztak a könnyen megközelíthető virágzatú fajok – a gyakoribb, csöves formájú virágokból pedig csak a hosszú szájszervvel rendelkező rovarok képesek hasznosítani a nektárt. 

Fotó: pexels.com

Szintén nagyon értékesek, és kis helyen sok nektár termelését biztosítják a virágzó bokrok: a felmérésben talált virágpor 58 százaléka ezekből származott.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam