2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka hosszú halgyíkfosszíliát találták Nagy-Britanniában (videóval)

Tíz méter hosszú tengeri őshüllő, egy ichtioszaurusz (halgyík) megkövült maradványait fedezték fel brit paleontológusok Leichester közelében, egy víztározóban. Ez a legnagyobb ichtioszaurusz-maradvány, amelyet eddig Nagy-Britanniában találtak.

Az ichtioszauruszok a tengerben élő melegvérű, tüdővel lélegző ragadozók voltak. Akár 25 méter hosszúra is megnőhettek. Feltehetően 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és 90 millió éve tűntek el a Földről.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem paleontológusa, aki részt vett a tavaly februári feltárásban, a brit paleontológiai történelem egyik legnagyobb felfedezéseként értékelte a leletet, amely kivételesen jó állapotban maradt fenn.

Általában a dorseti vagy yorkshire-i partvidéken találnak ilyen ősi tengeriragadozó-maradványokat, a szárazföld belsejében nagyon ritka az ilyen lelet. Rutland, ahol a maradványokat felfedezték, több mint 50 kilométerre fekszik a tengerparttól, de 200 millió évvel ezelőtt ezt a területet is sekély óceán borította.

Az ichtioszaurusz maradványait 2021 nyarán, amikor a víztározó vízszintje leapadt, óvatosan emelték ki a sáros talajból, különösen a hatalmas koponyára ügyeltek.

A rutlandi víztározót kezelő Anglia Water most finanszírozást keres, hogy az ichtioszaurusz a területen maradhasson, és a nagyközönség is láthassa.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam