2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nő a hazai erdőállomány

Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány, így az erdősültség aránya ma országos szinten meghaladja a 22 százalékot. Az előttünk álló időszakban jelentős előrelépés várható, a Vidékfejlesztési programban mintegy 40 000 hektárnyi új erdő telepítésére nyújtottak be támogatási igényt a gazdálkodók.

Jelentősen bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány, a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint

a 2017–2018-as és a 2019–2020-as telepítési időszakban 5436 hektárral nőtt az erdősültség az országban.

Úgy tűnik, a 2019-ben meghirdetett Országfásítási program hatására a telepítési kedv jelentősen nőtt az erdőgazdálkodók körében.

A 2021. évi őszi erdőtelepítésekről pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de az eddig elvégzett hatósági kiértékelések szerint több mint 6100 hektár erdőtelepítés valósult meg.

Az elmúlt időszakban több mint 40 000 hektár új erdő telepítésére adtak be támogatási igényt az érintettek. Az erdészeti hatóság által jóváhagyott tervek alapján a következő három évben valósulhatnak meg ezek a projektek.

Fotó: magyarnemzet.hu/Havran Zoltán

A 2019–2020-as ültetési szezonban az állami tulajdonú erdészeti társaságok saját forrásból 554 hektár mintaerdő-telepítést hajtottak végre. A 2020–2021-es zöldfinanszírozási rendszer forrásaiból (például az Újszülöttek erdeje programmal) további 682 hektár új erdőterület létesült.

A Településfásítási program részeként a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési kezdeményezés valósulhat meg, amely országszerte 36 ezer sorfa ültetésével járul hozzá a kistelepülési zöldparkok növekedéséhez.

Az országos erdőállomány adattárban nyilvántartott információk alapján 2006-ban, a Nemzeti erdőprogram ciklusa kezdetén Magyarország területének egyötödét, azaz 19,9 százalékát borította erdő, mára ez az arány eléri a 22,1 százalékot. A Nemzeti Földügyi Központ 2020. december 31-i adatai szerint hazánkban mintegy 2,057 millió hektár erdőterületet tartanak nyilván.

Az állami erdőgazdálkodók 1,155 hektárt kezelnek, és többségben vannak a hegy- és dombvidékeinken. Magán- és vegyes tulajdonban csaknem 882 ezer hektárnyi erdőterület van, elsősorban az alföldi megyékben.

Az egyes fafajták tekintetében is látni különbséget: míg a magánkézben lévő területeken az akácosok és a nemes nyárasok, nemes füzesek vannak túlsúlyban, az állami szektorban az őshonos fafajokból álló állománytípusoknak – bükkös, gyertyános-tölgyes, tölgyes, cseres, hazai nyáras – jut fő szerep.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam