2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceáni élőhelyek megóvása sok faj számára az alkalmazkodás zálogát jelentheti

Egy friss kutatás eredményei érzékletesen mutatják meg, milyen fontos szerepet tölthetnek be egy ökoszisztéma tagjai egy másik faj életében, sőt, akár fennmaradásában: például menedéket kínálhatnak a meleg elől.

A Texas A&M Egyetem ökológusai azt vizsgálták, hogy Észak-Kalifornia sziklás partjain élő apró rákok és ászkarákok hogyan reagálnak élőhelyük felmelegedésére.

A kutatók arra jutottak, hogy az állatok számára a kagylótelepek biztosítanak védelmet, amelyekben élnek: a telepek megvédik őket a hőingadozás hatásaitól, a kiszáradástól, és megakadályozzák, hogy elpusztuljanak a forró nyári napokon.

A kagylótelepek mintegy ökológiai légkondicionálóként működnek, ernyőt kínálnak, akárcsak az erdők

– idézi a Science Daily a kutatásban részt vevő Laura Jurgens tengerbiológust. 

A szakember hangsúlyozta: a kutatás érzékletesen mutat rá, miért fontos azoknak az élőhelyeknek a megóvása, amelyek állat- és növényfajai esélyt adnak az érzékenyebb fajoknak az alkalmazkodásra. De arra is, hogy az élőhelyek pusztításával, például a kagylótelepek lerombolásával és túlhalászatával más fajokat is veszélybe sodorhatunk.

A kagylótelepek nélkül bizonyos tengeri fajok már a mai feltételek mellett sem lennének képesek a túlélésre. Ugyanakkor a kagylók jelenlétében akár a rosszabb klímaforgatókönyvek esetén bekövetkező felmelegedést is képesek lehetnek tolerálni, akár az évszázad végéig is – derült ki a kutatásból.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam