2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy elárvult medvebocs megmentésén dolgoznak Lengyelországban (videóval)

Antibiotikumkúrával igyekeznek megmenteni Lengyelországban egy medvebocsot, amely egy kullancsok által terjesztett súlyos betegségben szenved. Az Ada nevű magányos hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak rá erdészek a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben egy patak mellett.

A környéken farkasok nyomait és vérnyomokat észleltek, miközben az anyaállatot nem találták sehol. Az erdészeti hatóságok úgy döntöttek, hogy az árva barnamedve-bocsot a védett állatok rehabilitációs központjába, Przemyslbe szállítják.

Lengyelországban kevés barna medve él, számuk legfeljebb 100 körül lehet, ezért a faj szigorú védelmet élvez.

A menhelyen észrevették, hogy Ada központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban naponta kétszer antibiotikumot adnak a bocsnak abban a reményben, hogy Ada legyőzi a betegséget – közölte Radoslaw Fedaczynski, a kórház állatorvosa, aki videót is feltett a kismedvéről az intézmény Facebook-oldalára.

Jakub Kotowicz állatorvos szerint jó jel, hogy miután gyógyszert és egy meleg kuckót kapott, a bocsnak megjött az étvágya, és elfogyasztja a kapott élelmet.

Az elárvult medvebocs 2021 tavaszán születhetett. Az erdészet azt szeretné, ha felgyógyulása után az állat visszakerülne a vadonba. Egy 2016-ban megmentett fiatal nőstény később a poznani állatkertbe került a przemysli központból.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban Jeruzsálem Elixírje: A templomos lovagok „gyógyító varázsszere” (videó) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam