2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról

Hajók potyautasaként juthatnak az Antarktiszra az invazív fajok, veszélyeztetve törékeny tengeri ökoszisztémáját. Egy a kutató-, halász- és turistahajókat nyomon követő vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a Déli-sarkvidékre.

„Ezek a hajók az egész világot bejárják. Ez azt jelenti, hogy szinte bárhonnan érkezhetnek potenciálisan invazív fajok” – mondta Arlie McCarthy, a Cambridge-i Egyetem kutatója, aki azt is hozzátette, hogy

az idegenhonos élőlények teljesen megváltoztathatnak egy ökoszisztémát: új élőhelyeket hozhatnak létre, és megnehezítik az antarktiszi állatok számára, hogy megtalálják saját helyüket.

A tudósok szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy a hajókon ne juthassanak a területre az Antarktisz élőhelyeit potenciálisan károsító fajok. A hajótesteket kamerákkal kellene megfigyelni, és gyakrabban kell tisztítani.

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport műholdas adatokat és a nemzetközi hajózási adatbázist használva határozták meg az antarktiszi forgalom sűrűségét és a hajók kiindulási helyét.

A 2020. január 24-i képen az uruguayi haditengerészet hajója (k) utánpótlást szállít az antarktiszi György király-szigeten Uruguay által üzemeltetett Artigas kutatóbázisra
Fotó: MTI/EPA/EFE/Federico Anfitti

A kutatókat meglepte, hogy a hajók nemcsak egy kiindulási hely és a célállomás között ingáznak, hanem mozgásuk során összekapcsolják az Antarktisz egyébként teljesen lakatlan, izolált területeit a világ több mint 1500 kikötőjével.

Minden tengeri faj, mely meg tud kapaszkodni a hajótesten, és túléli az Antarktiszra tartó utat, invazív fenyegetést jelent. Különösen veszélyesek a kagylók, rákok, algák, mivel ezek a hajótesthez rögzítik magukat. 

Az Antarktisz őshonos fajai izoláltan éltek az elmúlt 15-30 millió évben. Ezért az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a sarkvidék biodiverzitása számára.

A turizmus erősen szabályozott a régióban, a turistahajóknak biológiai védelmi protokollt kell követniük. Az antarktiszi területekre érkező látogatások 67 százaléka turisztikai jellegű, az 2019–2020-as szezonban több mint 70 ezren látogatták meg a régiót. A kutatóhajók 21 százalékot, a halászhajók 7 százalékot tesznek ki. 

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam