2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vírusidőszakban már minden második magyar ember vállalt kutyát

Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban, 2021 nyarára minden második magyar háztartás kutyatartó lett, így a kutyák száma Magyarországon már jócskán meghaladhatja a 3 milliót.

A tavalyi évben 50,4 százalékra emelkedett a magyar kutyatartó háztartások aránya, egy korábbi, 2018-as reprezentatív kutatásban ez az arány még csak 36 százalékos volt – derül ki az Állatorvostudományi Egyetem kutyatartást vizsgáló, 2021-es országos, reprezentatív felmérése eredményeit ismertető publikációból.

A kutatásból kiderül, hogy a gazdával rendelkező kutyák száma meghaladja a 2,8 milliót, ehhez hozzáadva a gazdátlan egyedeket,

Magyarországon a kutyák száma túlszárnyalhatja a 3 milliót, amely minden eddiginél nagyobb számot jelent.

Fotó: pexels.com

A legtöbben, a megkérdezettek 33,4 százaléka egy kutyát tart, a háromnál többel rendelkező gazdák száma csupán 1 százalék.

A nők (56,3 százalék) nagyobb arányban tartanak kutyát, az egyes életkori csoportok közül némileg kiemelkednek a 60 év felettiek, akiknek 23,3 százaléka kutyatartó. 2018-ban még több férfi tartott kutyát, mint nő, és a negyvenes korosztályra volt leginkább jellemző az ebtartás.

Viszonylag kevés, 14,5 százalékos a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott ebek aránya.

A gazdák nagy része nem átgondoltan választott, hanem ismerőstől fogadta be (21,7 százalék), 22,1 százalék ajándékba kapta, 7,4 százalék az utcáról fogadták be, és csupán 2 százalék örökölte a kutyát.

Sokan véletlenszerűen jutnak kutyájukhoz, nem mérik fel annak valós igényeit, ami később ember- és állatvédelmi problémák forrása lehet.

A megkérdezettek többsége inkább elégedett kutyája engedelmességével, de 84,7 százalékuk se iskolába, se kiképzőhöz nem viszi kutyáját, és nem is tervezi ezt.

Az ebtartók 98,3 százaléka egyetért azzal, hogy a felelős állattartás alapjait már gyerekkorban érdemes elsajátítani, és a kutyások 95,2 százaléka szerint az államnak támogatnia kell az országos ivartalanítási akciót.

Fotó: pexels.com

Az Állatorvostudományi Egyetem tájékoztatója szerint az állatok nagy száma azt is jelzi, hogy növekvő szükség van állatokkal foglalkozó, megfelelően képzett szakemberekre, egyebek mellett állatorvosokra, valamint kutyatartást segítő árucikkekre és kutyabarát szolgáltatásokra.

Az egyetem kutatása az Agrárminisztérium és a NÉBIH Gazdijogsi programjának keretei között készült.

Neked ajánljuk
Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam