2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezerévente egyszer van akkora vulkánkitörés, mint a mostani tongai (képek és videók)

Néhány évtizede nem is tudtunk volna róla, ma azonban más a helyzet – videók mutatják a hangrobbanást és a szökőárt, műholdas felvételeken látszik a víz alatti vulkán kitörése.

Múlt szombaton, helyi idő szerint késő délután (magyarországi idő szerint kora reggel) egy hatalmas robbanásos vulkánkitörés történt a Csendes-óceán nyugati részén, a Tonga-szigetek térségében.

A műholdas felvételek szerint a robbanásos kitörés vulkáni hamufelhője közel 20 kilométer magasságba emelkedett, és elérte a sztratoszférát is. A kitörés hangját több mint 1000 kilométer távolságban is hallották, és a légköri nyomáshullámot szerte a Földön érzékelték.

A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép a tenger alatti vulkán kitöréséről 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában
Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

A kitörés következtében a Tonga-térségben szökőárriadó lépett életbe, köszönhetően az elmúlt évtizedben kiépített érzékelők jelzésének. A szökőár kicsapott a térség kicsiny szigeteire majd napközben elérte Japán, sőt Észak-Amerika és Dél-Amerika nyugati partvidékét is.

A kitörés egy közelebbi felvételről, jobbra Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

A tűzhányó az óceán alatti felszínről 1800 méter magasra emelkedik, alapzata 20 kilométer átmérőjű. A vulkanológusok egy hét évvel ezelőtti kutatás során, amikor vizsgálták a vulkán korábbi kitöréseinek kőzeteit is,

arra következtettek, hogy a tűzhányó jóval nagyobb kitörésre is képes. Olyan kitörésre, ami átlagosan ezerévente egyszer következik be. Ez történt most, a napokban.

A tűzhányó ugyanis egy úgynevezett kalderavulkán, ami úgy keletkezik, hogy egyszerre hatalmas mennyiségű magma hagyja el a mélybeli magmatározót. Ennek teteje beszakad, a felszín így besüllyed. E vulkán esetében egy 6 kilométer átmérőjű kaldera alakult ki a korábbi kitörések során. Most vélhetően ismét egy kalderaformáló kitörés történt.

Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

Az érdeklődők a Tűzhányó blog közösségi oldalán számos friss információval és képpel találkozhatnak.

Neked ajánljuk
Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Az Épp elég hely sziget (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam