2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismeretlen fajok nem csak az esőerdők mélyén rejtőzhetnek

Németországban a korábban feltételezettnél sokkal több, máig nem azonosított légy- és szúnyogfajta élhet – erre a következtetésre jutottak a Müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény kutatói, akik az ismeretlen fajok feltérképezését megkönnyítő genetikai adatbank felépítésén dolgoznak.

A német DNS-vonalkód- – „German Barcode of Life” (GBOL-) – projekt célja olyan módszerek kidolgozása, amelyek a tudomány számára még ismeretlen, a nevezéktanban még nem szereplő fajok felismerését és rögzítését felgyorsíthatják. Ehhez a kutatók olyan genetikai ismertetőjeleket azonosítanak, amelyek segítségével a rendkívül fajgazdag, de nehezen elkülöníthető rovarok esetében a már ismert fajok gyorsan kiszűrhetővé válnak – derül ki a gyűjtemény közleményéből.

Németországban a tudomány 33 ezer rovart és mintegy 9500, a kétszárnyúak rendjébe tartozó fajt ismer.

A projektben részt vevő kutatók becslése szerint ugyanakkor mintegy 1800-2200 légy-, illetve szúnyogfaj vár még felfedezésre.

A projekt keretében hat év alatt 48 ezer mintát vizsgáltak meg, majd a génszekvenálás során azonosított ismertetőjeleket egy globálisan hozzáférhető, nyitott adatbankban tették közzé. 

A projektben részt vevő kutatókat meglepte, hogy egy ennyire alaposan feltárt területen is ilyen magas az ismeretlen fajgazdagság. Ugyanakkor nagyon bíznak benne, hogy adataik hozzájárulhatnak majd a német rovarállomány jelentős csökkenése mögött rejlő okok pontosabb feltárásához.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam