2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál. A Trinity-sziget közelében vették észre a sebesült emlőst a Crystal Endeavor fedélzetéről.

A kolumbiai antarktiszi kutatóprogram tudósai, Logan Pallin és Natalia Botero-Acosta megközelítették az állatot, hogy bőrmintát vegyenek tőle, meghatározzák az eredetét, a nemét, a kortizolszintjét és az étrendjét.

Egyikük észrevette, hogy a hátúszója hiányzik, valamint halászhálót és bójákat vonszol magával, melyek összevagdosták a bőrét.

Becslésük szerint a bálna 18 hónapos, valószínűleg először indult vándorútjára egyedül, és a dél-amerikai partok mentén kilométerek ezrein át cipelte magával a halászholmit. Látszott, hogy küszködve úszik, és nem tartották valószínűnek, hogy sokáig él.

A hálóba gabalyodott bálna Fotó: Logan Pallin/Twitter

Miután a vadászat megtizedelte a számukat, a hosszúszárnyú bálnák populációja gyarapodásnak indult. A klímaváltozás hatással van a táplálékuk elhelyezkedésére, ezért a bálnák egyre gyakrabban kénytelenek olyan zónákon át vándorolni, ahol emberek halásznak.

A most talált bálnáról ugyan lehetséges leszedni a hálót és a bójákat, ehhez szakképzett személyzet és speciális eszközök kellenének, mivel a munka veszélyeket rejt mind az emberek, mint az állat számára. A Déli-sarkvidéken egyik sem áll rendelkezésre.

A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy ne helyezzenek ki hálókat a bálnák szokásos útvonalán.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam