2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban

A fiatal medve előrehaladott anaplazmózisban, egy kullancsok által terjesztett betegségben szenvedett, amelynek a központi idegrendszerre gyakorolt hatását semmilyen módszerrel nem tudták visszaszorítani. Lengyelországban kevés, legfeljebb 100 barna medve élhet, ezért szigorúan védik őket.

Nem tudták megmenteni a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben betegen és magányos talált barnamedve-bocsot, ezért elaltatták a nem egészen egyéves állatot – közölték az állatorvosok a przemysli Védett Állatok Rehabilitációs Központjában.

Az Adának elnevezett hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak erdészek a múlt hét elején.

A menhelyen észrevették, hogy az állat központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban Ada több mint egy héten át részesült orvosi – antibiotikum- és egyéb – kezelésben, de tüneteit, köztük a fejremegést nem sikerült csillapítani. A kór megtámadta az agyát, a tüdejét, a bocs nem tudott tartósan megállni a lábán, nem tudta koordinálni a mozgását, remegés vett rajta erőt. Az állatorvosok szerint nem lett volna képes az önálló életre.

Fotó: Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu

„Minden lehetőséget kimerítettünk. Azt akartuk, hogy szabadon, fájdalom vagy fogyatékosság nélkül élhess. De most el kell engednünk...” – búcsúztak tőle az állatorvosok az intézmény Facebook-oldalán.

A kismedve elaltatásáról a természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve hozták meg a döntést az állatkórházban. Jakub Kotowicz, a przemysli központ helyettes vezetője szerint

a fiatal medvét a betegség kelthette fel téli álmából, vagy az, hogy nem sikerült elég energiát gyűjtenie a télre, és élelemkeresés céljából hagyta el rejtekhelyét. De az is lehet, hogy az egész medvecsalád felébredt téli álmából az enyhe tél miatt, a bocs pedig lemaradt a többiektől, vagy azok visszautasították.

Az anyjának nem találták nyomát, amikor a kölyköt megtalálták. Lengyelországban kevés, legfeljebb 100 barna medve élhet, ezért szigorúan védik őket.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Agyonvertek egy védett barna medvét Iránban Föld napja: Fotókiállítás a visegrádi országok természeti kincseiről Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam