2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmentették az Óratorony-sziklát

Állami és civil összefogással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla, melyet több mint száz éve gyakorlóterepként használnak a sziklamászók – jelentette be a Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a természetes erózió következtében életveszélyessé vált mészkőtornyot ipari alpinista technikával erősítették meg, és a sziklában több mérőpontot is kialakítottak, hogy évente figyelemmel kísérhessék a kőzet esetleges mozgását.

Az Óratorony-szikla egy 1968-ban készült képen Fotó: FORTEPAN/Drimbe József

A munkálatok során a torony alján egy betontömböt alakítottak ki, majd a két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a tornyokat habarcsba ágyazott, acélmenetes szárakkal kötötték össze.

A Csobánka déli részén, az Oszoly-csúcs alatt ágaskodó Óratoronyra már több mint száz éve másznak. Nevét onnan kapta, hogy amikor nyugatról süt a nap, az önálló szikla árnyéka egy napórához hasonlóan vetül rá a mögötte lévő sziklafalra.

A megmentett szikla Fotó: parkerdo.hu

A munkálatokat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével lebonyolított civil adománygyűjtésből fedezték. A helyreállítást a Pilisi Parkerdő irányította a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyeletével.

Neked ajánljuk
Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: parkerdo.hu
Vissza
Hírfolyam