2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Invazív nutriákat tizedeltek Németországban

Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban. A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagymértékben elszaporodott.

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020. áprilisa és 2021. márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt.

A vadászok szerint az invázió hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.

A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

Fotó: Rolfes/DJV

A nutriák (hódpatkányok vagy mocsári hódok, Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néznek ki. 1880-tól jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre, és folyók, tavak mentén telepedtek le.

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére, amit nagy kihívásnak tartanak a gát- és fajvédelem szempontjából. A nutriák több méter hosszú barlangrendszerei veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Neked ajánljuk
Vaddisznóveszély miatt készültség van Rómában (videókkal) Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Inkább kevesebb autót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam