2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajszennyeződésből mentik a perui partvidék tengeri madarait (videóval)

A mintegy 6000 hordónyi nyersolaj egy olajszállító hajóról került az óceánba. Az állatmentők az elmúlt héten több mint 40 madarat, köztük veszélyeztetett Humboldt-pingvineket szállítottak a Las Leyendas állatkertbe, ahol állatorvosok gondoskodnak a felépülésükről.

A Peru partvidékét beszennyező olaj miatt menti egy limai állatkert a térségben élő veszélyeztetett tengeri madarakat. Liseth Bermúdez, az állatkert biológusa azonban hangsúlyozta, hogy

ilyen mértékű olajszennyezéssel Peruban eddig nem találkoztak, és az érintett madarak túlélési esélyei korlátozottak.

Az olajat takarítják el a perui Ventanilla Cavero tengerpartján 2022. január 17-én
Fotó: MTI/AP/Martin Mejia

Guillermo Ramos, a perui Erdészeti és Vadvédelmi Szolgálat munkatársa hozzátette: ha az olajszennyezést nem állítják meg hamarosan, más madarak és tengeri fajok is eltűnhetnek.

Peruban mintegy 150 madárfaj táplálkozása és szaporodása függ a tengertől.

A Limától északra fekvő perui partvidéket beszennyező olaj a kirakodáskor ömlött az óceánba egy tartályhajóról a La Pampilla finomítónál. A finomító szerint a január 15-én bekövetkezett balesetet a tongai vulkánkitörést követő heves hullámzás okozta. Az olasz zászló alatt közlekedő Mare Doricum nevű tartályhajó 965 ezer hordó nyersolajjal volt megrakva.

A perui kormány január 22-én környezetvédelmi vészhelyzetet jelentett be, melynek nyomán elkezdik a helyreállítási és tisztítási munkálatokat a katasztrófa következményeinek enyhítése érdekében.

A kormány a tankhajó spanyol tulajdonosától, a Repsol olajipari vállalattól kér kártérítést.

Neked ajánljuk
Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Versenyt futottak az idővel egy bálna megmentéséért Kínában (videóval) Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam