2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája

Hatvanegy évesen elpusztult a világ legidősebb hím gorillája az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt – közölte a Georgia államban működő állatkert.

„Összetört a szívünk, mert egy legenda távozott” – olvasható az intézmény honlapján. Ozzie az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó, még élő tagja, és egyúttal

a világ harmadik legidősebb gorillája volt. A legöregebb gorilla, egy Fatou nevű nőstény tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben.

Ezek a főemlősök vadon többnyire 40 évig élnek, állatkertben olykor 50 évig. Az atlantai állatkertben néhány hete egy 59 éves hím gorillát kényszerültek elaltatni.

Ozzie Fotó: Zoo Atlanta

Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt.

A nyugati síkvidéki gorillát kihalás fenyegeti az orvvadászat és életterének szűkülése miatt.

Az atlantai állatkert adatai szerint 25 év alatt 60 százalékkal csökkent az állatok száma, sőt nyugat-afrikai elterjedési területük egyes részein 90 százalékkal.

Ozzie leszármazottai megtalálhatók szerte az Egyesült Államok és Kanada állatkertjeiben.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam