2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hat év, harminc műtét – már jobban van a bántalmazott rinocérosz (videóval)

Visszatérhetett a rezervátumba az a tízéves szélesszájú orrszarvú, melynek tülkét brutálisan letörték. Az állaton az elmúlt hat évben 30 műtétet végeztek a szakemberek, hogy helyreállítsák a fején lévő mély sebet. Megmentői a Sehawukele nevet adták a fiatal bikának, amely azt jelenti: Isten irgalmazzon nekünk.

A Sehának becézett állatra a rendőrség bukkant egy rezervátum kerítésének közelében, sérülése miatt alig hallott és alig evett. A hatóságok értesítették a Saving the Survivors nevű szervezetnek dolgozó Johan Marais állatorvost. A jótékony szervezet vadorzók által megtámadott orrszarvúk rehabilitálásával foglalkozik.

Sehawukele kivételesen jól gyógyult, ezért most kihelyezik egy 2000 hektáros rezervátumba, ahol két ivarérett korú nősténnyel élhet együtt.

A műtétek ellenére Seha arcüregei még mindig szabadon vannak, ez növeli a fertőzések kockázatát. Az állatvédők azonban úgy döntöttek, mégis visszaengedik a vadonba annak reményében, hogy párosodni fog, és segít növelni a rinocéroszok hanyatló populációját.

„Minden orrszarvú áthelyezése kockázattal jár” – fogalmazott Andre Ulys, a Sehának otthont biztosító vadrezervátum vezetője.

A rinocéroszbikát hétfőn engedték szabadon. Az állatvédők a pontos helyét titokban tartják, hogy így is védjék a vadorzók jövőbeli támadásaitól.

Azok ugyanis legalább 249 rinocéroszt öltek meg 2021 első félévében Dél-Afrikában, ez nyolcvanhárommal több, mint 2020 első felében. Az egész éves adatok még nem elérhetők, de annyi bizonyos, hogy csak december két hetében 24 állattal végeztek.

A rinocéroszokat a szarvukért ölik meg, melyet Ázsiába csempésznek, ahol az úgynevezett „hagyományos orvoslásban” neki tulajdonított erő miatt használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Univerzum – A rétisas röpte (ismeretterjesztő film) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam