2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezett az első gólya, Kele!

Eddig általában februárban tért vissza, idén azonban január 24-én érkezett meg Kele első gólyaként Magyarországra, „a Kis-Balaton fővárosába”. Továbbviszi a hagyományt, amelyet Charlie kezdett, aki 2011-ig 14 éven át köszöntötte elsőként a tavaszt Vörsön, és a falu jelképévé vált. Kele, aki Charlie egyik fiókája, 2020-ban vette birtokba a családi fészket.

A gólyát – ahogy az ABC-t is, ahol a fészek található – Fekete István emlékére nevezték el.  Az író ugyanis – vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember – az ötvenes években a Kis-Balatonnál élt, és vasárnaponként a vörsi katolikus templomba járt misére, a fészek pedig pont a templom mellett található.

Kele fészke a templom mellett van Vörsön Fotó: Vörs/Farkas Dezső

Kele minden évben korán, általában februárban tér vissza Vörsre, most azonban elsőként érkezett. Sokat jelent a vörsiek számára, hogy több év kihagyás után ismét hozzájuk érkezett meg Magyarország első gólyája. 

„A tavalyi évben készítettük el hétrészes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az ide látogatók meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött Kele” – nyilatkozta Farkas Dezső, a falu polgármestere.

Fotó: Vörs/Farkas Dezső

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak Magyarország első gólyájával büszkélkedhet: Európa legnagyobb beltéri betleheme a legutóbbi karácsonyi ünnepek idején is több tízezer látogatót vonzott a településre. Ezenkívül a tavalyi évben átadták Gulyás József emlékművét is. A vörsi kócsagőr volt Magyarország első nemzetvédelmi őre, aki megmentette a Kis-Balaton kócsagállományát.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam