2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Változtatják élőhelyüket a barna medvék, elejthető prédát keresve

Az angol Nottingham Trent Egyetem, a spanyol Leóni Egyetem tudósai, valamint norvég és svéd állatvédelmi szakértők 15 medvére szereltek GPS-nyomkövetős nyakörvet az észak-svédországi Norrbottenben, majd két éven át követték az állatokat.

Amint a ragadozó barna medvék a téli álom után felébrednek, olyan élőhelyre vándorolnak, ahogy rénszarvas- és jávorszarvas-borjak születnek. Az egyik megfigyelt medve 38 újszülött rénszarvast ölt meg egy hónap alatt, a következő hónapban 18 fiatal jávorszarvast.

A medvék mellett a kutatók több mint 2500 nőstény rénszarvast is figyelemmel kísértek.

A nagyragadozók tavasszal ébredtek fel a hat hónapos hibernációból, amikor a rénszarvasok ellési időszaka elkezdődött. Ekkor vizes területekhez és örökzöld erdőkhöz közeli élőhelyeikről zordabb terepre, magasabban fekvő területekre vándoroltak, amelyeket a borjakat nevelő rénszarvasok szeretnek.

Ahogy a rénszarvasok szaporodási időszaka véget ért, és a jávorszarvasoké elindult, a barna medvék lombhullató erdők és régi tisztások közelébe költöztek, mert a jávorszarvasok ezt kedvelik.

Ahogy azonban ennek az ellési időszaknak is vége lett, és az emberi tevékenység megélénkült, a medvék bogyós étrendre váltottak, és minél távolabb húzódtak a murvás erdei utaktól. Ez az életmód a következő téli álomig tartott.

Fotó: ntu.ac.uk

„A ragadozó barna medvék világosan követték az évszakonként elérhető, sebezhető zsákmány előfordulási területét. Tavasszal ez a folyamat a barna medvék aktív vadászati stratégiáját mutatja, amikor táplálkozásuk jobban függ az állati fehérjétől, mint az év többi részében” – mondta Antonio Uzal Fernandez, a Trent Egyetem környezet- és állatvédelmi karának szakértője.

A nagyragadozók több kontinensen részben visszanyerik élőhelyüket, aminek sok ökológiai előnye van, de nemkívánatos hatásai is lehetnek, köztük az állatállomány fosztogatása.

A kutató szerint az új tanulmány segíthet tájékozódni arról, hogy a konfliktusok hogyan enyhíthetők.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon Agyonvertek egy védett barna medvét Iránban Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam