2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakosságra is számítanak a hétvégi fülesbagoly-felmérésben

Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva országos felmérést tart az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január 28. és 31. között.

A felmérésben az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat.

Az erdei fülesbaglyok télen az agrárterületek falvainak és városainak fáin csoportosan töltik nappali pihenőjüket. A baglyok valószínűleg azért választják a belterületi fákat, mert a rájuk veszélyt jelenő nagyobb ragadozómadarak elkerülik az ember közelségét.

A telelő madarak lakossági felmérése sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mintha azt csak hivatásos szakemberek végeznék, másrészt az év közben ritkán látható baglyok megfigyelése izgalmas élmény a természeti élményekre vágyók számára.

Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Az egyesület felhívja a bagolyszámlálók figyelmét, hogy a nappalozófák alá lehetőleg ne menjenek be. Ha azt tapasztalják, hogy a felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal figyelni kezdenek, húzódjanak hátrább. Ha a baglyok felriadnak, a helyszín elhagyása után repülnek néhány kört, majd visszaülnek a pihenőre.

Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország „bagolyfővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja.

A korábbi felmérések szerint Magyarországon csaknem 16 ezer bagoly telel át, és négymilliónál is több, mezőgazdasági kárt okozó kisrágcsálót fogyasztanak el. Ezt a rágcsálóirtást a gazdálkodók csak környezet- és természetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével tudnák megoldani.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban A talált madárfiókák többsége nem árva, nem kell megmenteni őket Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam