2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa élmezőnyében a fővárosi állatkert

A hazai állatkertek közül az első, Európa vezető állatkertjei közül pedig a 15. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán. A listán a látogatói élmény, a szolgáltatások és a kertben folyó szakmai munka értékelése alapján is rangsorolják Európa vezető állatkertjeit.

A ranglistán szereplő 126 európai állatkert közül a Fővárosi Állat- és Növénykert 207 ponttal a 15. helyen szerepel, megelőzve valamennyi hazai állatkertet (amelyek közül a listára összesen négy került fel), és több olyan nagy hírű társintézményt is, mint például a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque, illetve Párizs mindkét állatkertje.

Az értékelési rendszer szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki eredetileg az elektronikai iparban volt sikeres üzletember. Amikor azonban 2007-ben visszavonult az üzlettől, elhatározta, hogy rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozott egy szempontrendszert is az értékelésükre.

Fotó: zoobudapest.com

Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Azóta rendszeresen frissíti, aktualizálja a listát.

A ranglista legutóbbi, 2018-as kiadásában a fővárosi állatkert 110 állatkert közül a 17. helyen szerepelt, vagyis a városligeti intézmény az elmúlt években két helyet javított a helyezésén, pedig az értékelésbe bevont összes állatkert száma is emelkedett.

A legfrissebb ranglista a Zooscape 2020 – Sheridan's Handbook of Zoos in Europe 2015–2030 című, a múlt év végén megjelent könyv részeként látott napvilágot.

Neked ajánljuk
Fájdalmas, de kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz tölgyet (videókkal) Az összeomlás szélén áll Európa angolnapopulációja (videó) Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam