2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

190 éves vagy annál is jóval öregebb a Föld legidősebb szárazföldi állata (videóval)

Jonathan, a teknős, alig tíz évvel később született, mint Petőfi Sándor, de még ma is találkozhat vele bárki, aki Szent Ilona szigete felé jár.

Bár a zoológusok 1832-re teszik Jonathan születési idejét, ez egy erősen hozzávetőleges szám. Ami biztos, hogy a Seychelle-szigeteki óriásteknős 1882-ben érkezett meg a brit gyarmatra, és 122 centiméteres hosszával akkor már „teljesen kifejlettnek” számított, vagyis minimum ötven évesnek kellett lennie. A sziget hivatalos honlapja a teknős életkora körüli bizonytalanságot így zárja rövidre:

„A teknősök nem viselnek gyártási számot, a sziget kormányának pedig fontosabb dolgai is vannak, mint a teknősök miatt aggódni, így a valódi életkorát egyedül ő tudja. Ő viszont nem mondja meg.”

Vannak ugyanakkor arra utaló jelek, hogy Jonathan akár jóval idősebb is lehet a becsült koránál. Henry Lionel Gallwey, aki 1910-ig látta el a sziget kormányzói tisztségét, visszaemlékezésében arról számolt be, hogy amikor megbízatása véget ért, a szigeten két teknős élt, akiket egy hajóskapitány vitt Szent Ilonára még 1776-ban.

„Az egyik meghalt néhány éve, de azt hiszem, hogy a másik még mindig él” – írja Galway, és ha hinni lehet neki, akkor Jonathan mostanra akár 246 évnél is idősebb lehet. A honlap készítői szerint ugyanakkor ez elég valószínűtlen.

Jonathan (balra) egy másik óriásteknőssel 1886 körül Fotó: wikimedia.org

A Seychelle-szigeteki óriásteknős várható élettartama a sziget állatorvosa szerint nagyjából 150 év, de nem ritka, hogy egyes teknősök ennél hosszabb életkort is megérnek.

Jonathan rendkívüli életkora a tudóstársadalom figyelmét is felkeltette. Néhány éve még DNS-mintákat is vettek tőle abban a reményben, hogy génjeinek tanulmányozása közelebb viheti az orvostudományt a rák ellenszerének megtalálásához.

A teknősök sejtjei ugyanis nem mutálódnak úgy, mint az emberé vagy más állatoké, éppen emiatt nem képesek roncsolódni sem, ami a rák kialakulásához vezethetne.

Az agg Jonathan Fotó: Saint Helene Island Info/Governor Lisa Phillips

Bármi is legyen hosszú életének titka, a rekorder teknős a legfrissebb információk szerint – a korához képest – remek formában van. Jonathan a szürke hályog miatt már nem lát, és évekkel ezelőtt a szaglását is elvesztette, így kézből kell etetni, de amikor ételről van szó, még ma is egészen robbanékony tud lenni: a sebessége akár az egy-másfél kilométer/órát is elérheti.

Jonathan mára kisebb turistaszenzációvá vált a szigeten, a speciális diétás étrendjének köszönhetően pedig jó esélye van rá, hogy még hosszú évekig fogja öregbíteni a hírnevét.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Az összeomlás szélén áll Európa angolnapopulációja (videó) A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság A Planet Z fenntarthatósági versenyen is népszerű téma volt az újrahasznosítás
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam